Cum ucide zahărul

De o săptămână am început un experiment prin care am renunțat aproape complet la a mai mânca zahăr cu bună intenție. Adică am eliminat din alimentație multe plăceri vinovate. Ciocolata (în aproape toate formele ei: maxi king, bueno, bounty, snickers, etc.). Sucurile din comerț (cu bule sau fără). Chipsurile. Prăjiturile și multe altele. Nu am renunțat totuși la ciocolata neagră amăruie (pe care o consum în cantități mai moderate, pentru că are multe proprietăți benefice) și fructe, tot în cantitate moderată deoarece au fructoză – care este tot un fel de zahăr.
zahar-jurnal-pentru-ea
De ce? Pentru că vreau să mănânc din nou sănătos, pentru că m-aș simți mai bine dacă aș avea câteva kilograme în minus (câteva kilograme în plus, chiar și puține, sunt un stres pentru organism), pentru că nu mai vreau să îmi maltratez dinții cu atâta dulce.

Cum rezist? Greu. Extrem de greu. Sunt un mare amator de Kinder (bueno și maxi king), de prăjituri sau ciocolată cu cocos sau mentă, de … nici nu are rost să zic mai departe că doar îmi fac și vă fac poftă. 🙂
Pot să vă spun că una dintre strategiile de succes este să evit raioanele cu dulciuri și prăjituri din magazine (cu această ocazie am realizat că avem raioane de dulciuri peste tot… pe bune!)

Cum mă simt? Sincer, primul gând a fost să zic că mă simt ca și când aș fi pe moarte. 😀
Bine, hai să fiu cinstit și mai delicat cu adjectivele.
Mă simt înfometat. Corpul meu cere dulce constant… dar primește mâncare. Mă simt vlăguit. Resimt ceva dureri de cap și ceva schimbări la nivel digestiv. Mă simt extenuat. Înainte dormeam 4-5 ore pe noapte și mă simțeam ca nou. Acum pot să dorm 12 ore și nu mă satur de somn. Mă simt letargic. Am senzația că tot ce fac eu se întâmplă cu viteza melcului turbat, iar totul în jurul meu cu viteza luminii.

Așadar, cred că vă dați seama că situația era gravă. Eram dependent de dulce, de zahăr.
Îmbunătățirile au apărut deja, dar încă nu sunt extrem de vizibile. Mă aștept ca pe viitor să mă simt mai energic, să slăbesc câteva kilograme, să nu mai am aciditate atât de mare la stomac, să am o putere mai mare de concentrare, să nu mai fiu atât de sensibil la schimbările de climă, ș.a.m.d.
Sunt multe aspecte în care zahărul ne afectează sănătatea (el fiind supranumit otravă albă și comparat cu cocaina de către unii medici) și credeți-mă, găsim zahăr în majoritatea alimentelor, fie ele procesate sau neprocesate. De la fructe la legume, de la pâine la mezeluri, de la chipsuri la prăjiturele, de la apă la sucuri. Denumirile sub care apare pe etichete diferă: zahăr, melasă, zaharoză, sucroză (și alte denumiri care se termină în oză), etc. Problema este că zahărul se regăsește în cantități din ce în ce mai mari în alimente, iar efectele acestuia sunt dintre cele mai nocive: carii dentare, gută, boli cardiace, cancer,
Multe dintre aceste lucruri le știm cu toții (pentru că ni s-au spus, pentru că le-am mai citit, etc.), dar le ignorăm, uneori de teamă că starea de rău care se instalează după renunțarea la zahăr va dura o veșnicie, pentru că analizele medicale sunt (încă) bune, sau cine știe din ce alt motiv mărunt.
Vă las să citiți în cartea pe care am citit-o recent, care mi-a reamintit aceste lucruri și care m-a făcut să mă apuc de acest experiment: Cum ucide zahărul – John Yudkin

Am o curiozitate: voi cât zahăr consumați într-o zi?
Alex.

P.S.: Dacă vă plac cifrele, o statistică spune că pe parcursul vieții consumăm minim 3.3 tone de zahăr, iar 3.3 tone e cam cât un elefant…

7 Comments

  1. Violeta

    Am reusit sa renunt doar la zaharul din cafea… si la sucuri, energizante. Atata am reusit. 🙂 Am incercat sa nu mananc dulce de nici un fel (in mintea mea)…. dar a treia zi eram ca si un pisoias cu mustatile pe post de detector de dulce… :)) Eu nu am reusit pana acuma, da ma bucur pentru tine! 😀

    Reply
  2. Andreea

    Eu am 15 zile astazi de cand am renuntat la zahar, in orice forma a lui, inclusiv fructe. Aceleasi simptome le-am avut si eu, pot doar sa te felicit si sa-ti spun ca devine mai usor cu timpul.

    Reply
  3. Andreea

    Felicitari Alex pentru aceasta decizie. Si eu am o saptamana de cand nu mai mananc dulce: fara ciocolata, bombonele, biscuiti, napolitane, fara Kinder… Doar miere de albine si fructe. Imi este foarte greu sa rezist tenatiilor, mai ales atunci cand cei din jur mananca aceste “bunatati”. Nu ma pot stapani insa de la placintele si tarta cu visine a mamei 🙂
    La cat mai multe zile fara dulciuri!

    Reply
  4. Otilia

    De un an si jumatate mananc low carb. Nu paine, cartofi , paste, fainoase, zahar sau fructe dulci. 25 kg pierdute, ma simt mult mai bine si arat mai tanara. Pielea imi arata mai bine, sunt sprintena, cu multa energie.
    Recunosc ca a fost crunt la inceput, a fost foarte greu sa ma dezvat de dulciuri si patiserie, de paine ce sa mai zic…. dar privind inapoi, nu regret nici o secunda ca am ales un nou stil de viata.

    Reply
    1. Alex (Post author)

      Felicitări! Sunt convins că merită!

      Reply
    2. Cornelia

      Felicitari! Cu siguranta nu a fost usor…

      Reply
  5. Ovidiu

    Am glicemia mică deci nu îmi permit să renunț la zahăr 🙁

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.