Un exemplu de aşa nu.

În cele ce urmează am să vă prezint un exemplu de aşa nu… sau mai bine zis: cum să nu cânţi muzică populară românească în engleză. Dar, să o iau de la început, ca să înţelegeţi cu toţii despre ce e vorba.
Cum mă învârteam ca un tembel pe internet zilele trecute am dat peste acest domn… care încearcă să cânte. Iniţial am crezut că tipul este un străin care, de atâta iubire pentru ţara asta frumoasă şi cultura noastră bogată, s-a decis să ne facă muzica populară cunoscută şi altor străini. Recunosc, m-am uitat uimit pentru că desluşeam câteva cuvinte în engleză şi încercam să înţeleg care e cea de-a doua limbă. La refren m-am lămurit repede. E român. Un român care cântă într-o engleză foarte proastă.

Asta este melodia cu pricina, peste care am dat şi pe care v-am arătat-o şi vouă pe Facebook:

Iar pentru că unii dintre voi aţi spus că e parodie, am zis să caut mai multe informaţii, doar-doar se dovedeşte că aveţi dreptate şi filmuleţul e o parodie foarte bine realizată. Şi ce am aflat m-a oripilat.
Oricât de trist ar fi, ceea ce aţi văzut este pe bune şi este doar una dintre tentativele omului de a cânta o melodie populară românească în engleză. Grav şi sinistru este că omuleţul cântă chiar şi în română. La fel de ca o trompetă… şi face asta de aproape un an de zile.

Asta este o altă melodie în limba engleză:

Iar asta e o melodie în limba română:

Ei, după o asemenea audiţie am decis să caut şi mai multe informaţii despre omuleţ. Şi, aşa am ajuns la nişte filmuleţe din care reiese că are probleme… diverse. [din motive de bun simţ faţă de voi şi din milă faţă de el, nu am să vi le arăt] Tot ce mai pot să spun este că îi blamez pe cei din jurul lui, pe apropiaţii lui şi pe cei care îl susţin în ceea ce face, pentru că nu caută să îl ajute, chiar şi cu forţa dacă nu se poate de vorbă bună. Nu de alta, dar se pare că omul în sine reprezintă o problemă pe două picioare pentru orice persoană ajunge în preajma lui… iar şi mai grav este că el nu vede nimic rău în ceea ce a făcut, face sau va face.

Desigur, filmuleţele şi felul în care cântă sunt de tot râsul şi de toată comedia, dar problemele lui… nu sunt de ignorat… iar ceea ce aţi văzut reprezintă un exemplu de aşa nu.

Ideea este: oameni buni, dacă cunoaşteţi persoane cu probleme mentale căutaţi să faceţi tot posibilul ca aceste persoane să ajungă sub supraveghere medicală. Este important atât pentru dezvoltarea lor ca indivizi independenţi, cât şi pentru cei din jurul lor.

Să auzim de bine!
Alex.

A se nota:
Nu am nimic cu nimeni, indiferent de culoarea pielii, orientarea sexuală sau religia acestuia. Ba chiar apreciez şi caut să susţin oamenii care chiar se străduie să reuşească într-un anumit domeniu sau să reuşească un ceva acolo, care ar aduce zâmbete pe chipul multor oameni. Dar trebuie să fim realişti şi să vedem şi să înţelegem diferenţa dintre ridicol şi acceptabil. Iar manifestările de acest gen le consider o blasfemie la adresa religiei, a culturii şi limbii româneşti.

3 Comments

 1. Catalina

  Este dezgustator tot ce am citit despre el si filmuletele pe care le-am vazut.Consider ca nimeni nu e in masura sa judece pe nimeni si ca fiecare are libertatea de a alege ce vrea/simte…insa….asa ceva?!…A cautat sa iasa in evidenta cu “ceva”…si a si reusit:este observat,ascultat, ridiculizat, “share-uit” si asta nu face decat sa il”ajute” sa realizeze ce si-a propus.Mai mult de atat…sunt convinsa ca ,odata cu”faima”lui,convingerile i se fructifica pe zi ce trece si ca(probabil)crede ca e f bun drumul pe care l-a ales.

  Reply
  1. Alex (Post author)

   Din păcate… cam da. Cam așa e. Eu am scris postarea în speranța că poate cineva are puterea de a schimba lucrurile pentru el.

   Reply
 2. Catalina

  Sa schimbe cineva?…Hmm…M-ai facut sa zambesc…dar e un zambet amar..pt ca se stie cum se va termina: or sa-l cheme la toate emisiunile”mondene” pe unde au fost si altii ca el pana cand nu vor mai avea nimic de descusut in povestea lui sau pana cand va aparea altul ca el sau mai rau ca el…
  Noi sa fim sanatosi… 🙂
  Exista astfel de specimene,din pacate,insa noi alegem pe cine privim,ascultam,criticam(uneori e cazul…)..
  Hai sa imbratisam persoanele dragi,sa zambim oamenilor din jur,sa ajutam oamenii care intr’adevar au nevoie de o mana de ajutor(nu astfel de….)…pt ca viata e minunata.Pe de o parte,daca nu ar exista SI oameni ca el,nu am mai sti sa diferentiem…si uneori diferentele sunt productive… 🙂

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.